Πραγματικότητα 25/6/2014

Η πραγματικότητα δεν υπάρχει έξω από την αντίληψή μας. Η πραγματικότητα δεν υπάρχει αν δεν την αντιλαμβανόμαστε.

Το τραπέζι δεν είναι πράσινο αν δεν το βλέπεις;

Όχι το τραπέζι δεν είναι πράσινο αξιωματικά. Δεν είναι πράσινο έτσι κι αλλιώς. Είναι πράσινο επειδή ο ανθρώπινος αμφιβληστροειδής έτσι βλέπει τις ακτίνες φωτός που φτάνουν σε αυτόν από το τραπέζι. (φυσικά κάλλιστα θα μπορούσε το πράσινο να λέγεται κόκκινο αλλά μιλάω για κάτι ακόμα πιο θεμελιώδες*)

Αν δεν δεις μια κολώνα, αν δεν την αντιληφθείς δηλαδή δεν θα πέσεις πάνω της; Θα πέσεις. Άρα υπάρχει και χωρίς τη δική σου αντίληψη. Ναι αλλά δεν ήταν πραγματική μέχρι να την αντιληφθείς.

Αν πεις σε κάποιον «πεινάω» και δεν μιλάει ελληνικά, για εκείνον δεν πεινάς. Ή τουλάχιστον δεν ξέρει ότι πεινάς. Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν πεινάς. Αλλά στη δική του πραγματικότητα δεν πεινάς. Η πραγματικότητα σας διαφέρει.

Άρα υπάρχει η ύλη (της κολώνας για παράδειγμα) η ανάγκη για φαγητό. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα. Υπάρχουν έξω από εμάς, Όμως κάποτε δεν τα αντιλαμβανόμαστε γι αυτό δεν είναι απαραίτητα μέρος της πραγματικότητάς μας.

ανάγκες – παραγωγικές δυνάμεις -παραγωγικές σχέσεις

Και πάντως εάν υπάρχουν κάποια πολύ πρωτογενή δεδομένα οποιαδήποτε συνέχεια τους εμπεριέχει νοηματοδότηση. Η πραγματικότητα είναι το γεγονός της ύπαρξης αλλά είναι το γεγονός της ύπαρξης νοηματοδοτημένο. Μέσα από τα εργαλεία που διαθέτει ο καθένας (αξίες-ιδεολογία) επιλέγει τι εμπίπτει της πραγματικότητάς του αφενός και αφετέρου πώς εντάσσεται σε αυτή το ό,τι εμπίπτει.

Άρα η πραγματικότητα είναι ένα ζήτημα αντίληψης. Και αν είναι διαφορετική – περισσότερο ή λιγότερο για τον καθένας μας – υπάρχουν επίπεδα αντίληψης, που μπορούν να διαφέρουν πολύ ή λίγο. Τόσο πολύ όμως που να οικοδομούν άλλον κόσμο για τον καθένα μας ενίοτε. Για ποιο λόγο τα επίπεδα αντίληψης που δεν είναι νηφάλια, αυτά τα επίπεδα στα οποία δεν μπορείς να κινηθείς χωρίς την επήρεια ουσιών δεν είναι πραγματικά; Είναι εξίσου πραγματικά και εξίσου μη πραγματικά όσο και τα άλλα. Απλώς κανένα επίπεδο αντίληψης, καμία λοιπόν πραγματικότητα δεν μπορεί να παραβλέψει κάποια δεδομένα της ύπαρξης, τα οποία πάντως κινούν ότι έπεται αυτών. Κινούν τη νοηματοδοτημένη μας ύπαρξη, δηλαδή την πραγματικότητα.

(Είναι μία λέξη που δηλώνει μία κατάσταση????)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s